Zonnepanelen voor bedrijven: waarom doen?

Zonnepanelen voor bedrijven wordt steeds populairder, aangezien steeds meer ondernemers er de voordelen van in beginnen te zien. Alleen zonnepanelen voor bedrijven kopen is niet iets dat je 1,2,3 aanschaft, want het is natuurlijk een grote investering. Het is daarom van groot belang dat je je van tevoren goed oriënteert op de verschillende mogelijkheden, leveranciers en subsidies voor het kopen van zonnepalen in actie gaat zetten. Alleen bij het kopen van zonnepanelen is het belangrijk om op een aantal punten te letten.

De beste tips voor zonnepanelen voor bedrijven kopen lees je hieronder.

Hoe werken zonnepanelen?

In een zonnepaneel wordt zonne-energie omgezet in elektriciteit. Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd, naar het Engelse “Photo Voltaic”.  Het zijn namelijk de foto-voltaïsche cellen in het paneel, die de zonne-energie opvangen. Zonnepanelen mogen niet verward worden met zonnecollectoren. Deze werken volgens een ander principe. Hierbij wordt stromend water opgewarmd door middel van zonne-warmte.

Een zonnepaneel werkt samen met een omvormer. De taak van een omvormer is namelijk om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Ook bij het kiezen van een passende omvormer is het belangrijk om je in de materie te verdiepen. Als je daar zelf niet uit komt is het echt aan te raden om dit door een specialist te laten doen, zodat de zonnepanelen op hun best kunnen werken en dit uiteindelijk geld zal besparen.

Voordelen van zonnepanelen

Het hebben van zonnepanelen bied je natuurlijk ook een aantal voordelen. Om te beginnen financiële voordelen. Met tien zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand kun je al snel zo’n 600 euro besparen per jaar op de energiekosten. Dit is natuurlijk een hoop geld als je dit over meerdere jaren verspreidt. Ook kunt u de zonnepanelen binnen tien jaar al terugverdienen. Hoe eerder je dus zonnepanelen aanschaft des te langer je er van kunt profiteren.

Naast financiële voordelen hebben zonnepanelen ook een voordeel op het gebied van milieu. Zonnepanelen op het dak wekken namelijk groene energie op. Dit is dus erg duurzaam. Ook verlagen zonnepanelen de CO2-uitstoot van het huishouden. Een ander fijn bijkomstig voordeel is dat zonnepanelen geen lawaai maken bij het opwekken van zonne-energie.

Andere voordelen van zonnepanelen zijn dat ze bijdrage aan een meerwaarde van de woning, wanneer je als particulier kiest voor zonnepanelen. Je krijgt namelijk een beter energielabel met zonnepanelen, wat weer gunstig is voor eventueel de verkoop van een woning. Dit geldt ook voor een goede isolatie of cv-ketel. De energiekosten dalen per maand, aangezien je een deel van je eigen stroom opwekt. Natuurlijk heeft het ook een meerwaarde voor een bedrijfspand dat zonnepanelen heeft.

BTW- teruggave zonnepanelen

Soms wordt er een service aangeboden van een zonnepaneel leverancier die je wilt helpen met de BTW- teruggave. Mocht dit niet het geval zijn dan kun je dit ook zelf doen. De overheid wil de verkoop van zonnepanelen namelijk stimuleren en daarom heeft de overheid een BTW teruggave regeling ingezet. Doordat je energie levert aan het elektriciteitsnet (salderen of terugleveren) word jij gezien als een energieleverancier. Dit betekent dat je na het aanschaffen en installeren van je PV-installatie, als klein bedrijf, 21% BTW terug kunt vragen van de belastingdienst. Dat is mooi meegenomen toch?

Het hebben van zonnepanelen voor bedrijven biedt dus niet alleen financiële voordelen, maar natuurlijk ook een bijdrage aan een beter en schoner milieu.