Duurzaam in de keuken

Bij duurzaam leven hoort absoluut duurzaam eten. Maar hoe doe je dat? Dat kan op verschillende manieren. Aan de ene kant kun je heel goed letten op wat je eet, en of dat belastend is voor het milieu, en aan de andere kant ook hoe je het eten bereidt, en wat je dan kunt besparen qua energieverbruik. Kortom, duurzaamheid in de keuken is erg belangrijk.

Weet wat je eet

Gelukkig wordt er tegenwoordig steeds meer gelet op gezonde voeding. Wat is gezond voor je lichaam, maar ook hoe belast ik het milieu daarbij zo weinig mogelijk. Omdat veeteelt erg belastend is voor het milieu, en vlees en zuivel ook minder gezond lijkt ze zijn dan plantaardige voedingsmiddelen, wordt steeds vaker gekozen voor alternatieven, zoals vegetarische of vegan producten. Sommigen gaan volledig over op plantaardige producten en worden dus veganistisch. Anderen kiezen ervoor om geen vlees of vis te eten maar wel dierlijke producten zoals melk en eieren, ofwel zij eten vegetarisch. Weer anderen eten geen vlees maar wel vis, dus pescatarisch.

Je ziet ook steeds meer dat mensen er voor kiezen om wel nog vlees te eten, maar toch ook een paar dagen vegetarisch inlassen. Alvast een stap in de goede richting dus. De bewustwording is in ieder geval erg duidelijk aanwezig. Supermarkten spelen daar gelukkig goed op in, want het assortiment vegetarische en vegan producten wordt steeds uitgebreider en ook van betere kwaliteit dan voorheen.

Als je kiest voor een gezondere manier van eten is dat wel een omschakeling in je kookpatroon. Wat moet je maken, waar vind ik lekkere en gezonde recepten? Gelukkig is hier op internet genoeg informatie over te vinden.

Gebruik minder energie met koken

Duurzaamheid in de keuken is niet alleen kijken wat je eet, maar ook hoe je energie kunt besparen bij het koken. Dat kan op verschillende manieren:

  • Laat eten niet overmatig lang koken. Hoe langer je kookt, hoe meer gezonde voedingsstoffen verdwijnen en hoe meer energie je verbruikt. Wil je iets koken wat veel tijd neemt, zoals suddervlees, stoofpeertjes of peulvruchten, denk dan eens aan een snelkookpan. Dat scheelt erg veel tijd, dus gebruik je ook minder energie.
  • Eet vaker een salade, bijvoorbeeld deze radijssalade. Dat is nog gezond ook. Je krijgt meer vitamines en vezels binnen. En je kooktoestel heb je aanzienlijk minder nodig.
  • Kook zoveel mogelijk met het deksel op de pan. Zo gaat minder warmte, dus energie, verloren.
  • Kook niet in overmatig veel water. Je hebt vaak minder nodig dan je denkt, en het water zal sneller koken. Dus minder energie nodig.

Om in eettermen te blijven, bij duurzaamheid in de keuken snijdt het mes aan twee kanten, je eet gezonder en belast het milieu minder. Mooi toch?