Thuisbatterijen zijn geen toekomstmuziek meer
Heb je al eens gehoord van thuisbatterijen? Thuisbatterijen slaan de zonne-energie op die je opwekt via je zonnepanelen. Deze energie blijft in de batterij opgeslagen tot je ze nodig hebt en wil gebruiken. Dit klinkt misschien als een futuristische uitvinding, maar dat is het niet. Thuisbatterijen zijn nu voor iedereen op de markt, ook voor modale gezinnen.
Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij?
Een thuisbatterij is het meest aangewezen als je zonnepanelen en een digitale meter hebt. Een thuisbatterij voor zonnepanelen zorgt ervoor dat de groene energie die je verzameld hebt via je zonnepanelen niet terugvloeit naar het net, maar opgeslagen wordt voor eigen gebruik. Hierdoor zakt de prijs van je energiefactuur. Zeker als je geen terugdraaiende teller hebt, is dit de enige manier om je zonnepanelen opnieuw te laten renderen. Je hoeft de kosten van een thuisbatterij ook niet volledig zelf te betalen, want je krijgt tot 40 procent terugbetaald van de overheid bij deze investering. Opgelet, dit geldt wel enkel voor een milieuvriendelijke thuisbatterij aankoopt.
Wie heeft er baat bij een thuisbatterij?
Een thuisbatterij voor zonnepanelen is zeker een aanrader voor wie met een elektrische wagen rijdt of dat in de toekomst van plan is. Ook gezinnen die vooral ’s avonds energie verbruiken hebben baat bij een thuisbatterij. De energie die overdag opgewekt wordt via zonnepanelen kan ’s avonds ingezet worden om al je elektrische apparaten zoals je televisie, een waterkoker of oven te gebruiken. Vanaf tien zonnepanelen kan jij al gebruik maken van een thuisbatterij en is dit een interessante investering.
Welke thuisbatterij is geschikt voor mij?
Er bestaan verschillende soorten thuisbatterijen die geschikt zijn voor jouw type zonnepanelen. Een thuisbatterij kopen doe je dus nadat je je grondig geïnformeerd hebt. Er hangt veel af van het aantal zonnepanelen dat je op je dak liggen hebt en voor welke doeleinden je je thuisbatterij wil gebruiken. Er zijn thuisbatterijen die je aan de muur kan hangen, voor andere modellen heb je dan weer meer ruimte nodig. Bij de meeste modellen heb je ook een omvormer nodig om de batterij te kunnen gebruiken. Deze moet je dus mee aankopen.
Investeren in de toekomst
Een thuisbatterij kopen is een investering. Reken tussen de 5.500 euro en de 12.500 euro voor een batterij, afhankelijk van je mogelijkheden en verwachtingen. Deze investering is echter wel een die loont. Niet alleen wordt je zelf opgewekte groene energie niet grotendeels afgegeven aan het net, het is ook een toekomstgerichte manier van omgaan met energie. Nu de prijzen van elektriciteit en gas de pan uit swingen en de normen voor energie in nieuwbouwwoningen zo streng worden, is een thuisbatterij eigenlijk een logische keuze. Een thuisbatterij gaat zo’n 25 jaar mee en je kan de energie van ongeveer 40 zonnepanelen opslaan. Je kan de werking van zo’n thuisbatterij zelf volgen via een app op je smartphone. Mocht er een defect zijn aan je thuisbatterij, geeft je app hier ook een melding van. Het aankopen van een thuisbatterij is dus zeker het overwegen waard!