Alles wat je moet weten over de elektrische step

De nieuwste rage op het gebied van duurzaam transport is de elektrische step voor volwassenen. In vergelijking met andere vervoersmiddelen is de e-step een praktische en duurzame oplossing. Lees meer over de voor- en nadelen van de elektrische step voor volwassenen? En mag elke step op de openbare weg? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de elektrische step voor volwassenen.

e-step: de voordelen op rij

  • De elektrische step stoot minder CO2 uit en is daarom duurzaam. 
  • De step is lichtgewicht en makkelijk opvouwbaar, dus je kan het gemakkelijk meenemen. Ook als je een deel van de reis per openbaar vervoer maakt.
  • De step is handig voor het woon-werkverkeer. Vaak zijn grote steden druk en zijn er lastig aan parkeerplaatsen te komen, waardoor een auto dan niet handig is. En je komt sportief (maar niet bezweet) aan op je werk. Wil je niet de hele tijd staan, dan zijn er ook elektrische steps met zadel.
  • Je kan de e-step gemakkelijk opladen via netstroom. Je hebt alleen een stopcontact en een lader nodig. Net zo eenvoudig als het opladen van je telefoon.

Nadelen elektrische step

  • De batterij gaat niet levenslang mee en deze zal je op den duur moeten vervangen.
  • Het produceren van een batterij is een grote belasting voor het milieu, net als het afvoeren van je oude batterij.
  • Ten op zichte van de auto verbruikt de elektrische step minder. Maar slechts 1/3 van ritjes met een elektrische step voor volwassenen wordt gebruikt als alternatief voor een autoritje. 2/3 van de ritjes zijn dus het alternatief voor fietsen, wandelen of busritjes. 
  • Je kan je elektrische step niet overal parkeren. De step is makkelijk te stelen, dus zal je een slot moeten kopen. Gelukkig zijn er veel elektrische step onderdelen te koop, waaronder sloten speciaal voor e-steps. 
  • Helaas mag niet iedere e-step op de openbare weg.

Op de openbare weg?

Niet alle elektrische steps zijn goedgekeurd om mee te rijden. Slechts enkelen zijn toegestaan, omdat ze de criteria van een (bijzondere) bromfiets of e-bike hebben. Vergeet bij het kopen van een e-step, niet naar de wet- en regelgeving te informeren bij de dealer. Zo voorkom je dat je een zogenaamde ‘handige’ step koopt, waar je vervolgens niet mee op de weg mag.