Een duurzame telefoon kopen? Het kan echt!

Ben je op zoek naar een nieuwe telefoon, omdat jouw huidige toestel aan vervanging toe is? Dan zijn er mogelijkheden om jouw telefoon op een duurzame manier te vervangen. Veel mensen staan hier namelijk niet bij stil, maar het maken van een nieuwe smartphone kost gemiddeld 16 kg aan CO2 en dat is dus niet milieubewust. Benieuwd hoe je toch voor een duurzame oplossing kunt gaan? We leggen het je in dit artikel graag uit.

Kies voor refurbished

We hebben het net al even aangegeven, het maken van een nieuwe smartphone kost gemiddeld 16 kg aan CO2. Wanneer je voor een duurzame telefoon wilt gaan, kun je het beste kiezen voor een refurbished smartphone. Refurbished wil zeggen dat het toestel al eens gebruikt is. Het toestel is door een refurbished aanbieder overgenomen, gecontroleerd, onderdelen zijn vervangen waar nodig en vervolgens wordt het toestel opnieuw aan de consument aangeboden. Doordat je het toestel een tweede leven geeft, ben je duurzaam bezig. Je bespaart namelijk 16 kg aan CO2!

Refurbished; is dat niet oud en versleten?

Nee, zeker niet. Integendeel zelfs, doordat het toestel volledig gecontroleerd is en onderdelen vervangen zijn waar nodig, kun je deze bijna niet onderscheiden van bijvoorbeeld een nieuwe iPhone 8. Bovendien kun je kiezen uit verschillende gradaties om het zo te zeggen. Vaak kun je bij een refurbished smartphone kiezen uit: goed, zeer goed en als nieuw. Vanzelfsprekend is een toestel met de conditie “als nieuw” niet te onderscheiden van een nieuwe smartphone. Bij de conditie goed kan het zijn dat je hier en daar wat gebruikssporen kunt terugvinden.

Maar wat is dan het verschil met een tweedehands telefoon?

Je zou denken dat er bijna geen verschil zit tussen een tweedehands telefoon en een refurbished variant, maar niets is minder waar. Een tweedehands telefoon wordt namelijk niet gecontroleerd door een specialist. Hierdoor weet je dus niet in welke staat het toestel zich verkeerd. Bij een refurbished telefoon weet je dat wel, omdat deze volledig gecontroleerd wordt voordat deze weer te koop aangeboden wordt.

Naast duurzaam ook goedkoper

Naast dat de koop van een refurbished variant een duurzame keuze is, is het ook nog eens beter voor jouw portemonnee. Een refurbished telefoon is namelijk goedkoper dan een nieuwe telefoon. Het voordeel kan zelfs oplopen tot honderden euro’s. Dat scheelt natuurlijk een hoop geld dat je weer aan andere dingen kunt besteden.

Succes!

We hopen dat je iets hebt gehad aan de tips in ons artikel en zijn benieuwd of we jou hebben over kunnen halen om dit keer voor een refurbished smartphone te kiezen.